Start-up-ul israelian SolCold a dezvoltat o tehnologie prin care o mașină care nu dispune de aer condiționat poate fi răcorită la interior. Este vorba despre o folie specială, care folosește lumina razelor solare pentru a se… răci!
La prima vedere, acest lucru pare imposibil. Cu toate acestea, un grup de specialiști în fizică cuantică de la un start-up israelian – SoldCold – au găsit o modalitate de a transforma căldura în răcoare.
Este vorba despre o folie specială care folosește principiul anti-Stokes. Când radiaţia electromagnetică (lumină de la infraroşu la ultraviolet) atinge un obiect, parte din lumină este absorbită. Mare parte din lumina absorbită este transformată în căldură.
Ei bine, în acest caz, efectul va fi invers. Folia SolCold va reflecta fotonii luminii solare cu mai multă energie decât aveau în momentul coliziunii cu respectiva suprafaţă. În acest fel, energia se va disipa în spaţiu, ceea ce va provoca, de altfel, procesul de răcire. Totodată, pelicula nu are proprietatea de a reflecta lumina.
Noua folie poate economisi suficient de multă energie printr-o utilizare mai redusă a sistemului de climatizare. În același timp, produsul ar putea chiar salva vieți. Au existat cazuri în care copii sau animale de companie au fost uitați în mașini parcate la soare. În unele situații s-au înregistrat cazuri de supraîncălzire sau chiar de sufocare.
Dacă vei acoperi o mașină cu această folie vei putea renunţa, practic, la ideea montării unui sistem de climatizare. În același timp, vei folosi mai rar climatizarea cu scopul obținerii unui consum de carburant mai mic. În cazul modelelor electrice, această folie le-ar putea spori semnificativ autonomia.
Cei de la SolCold susțin că, în funcție de dimensiunea cabinei unei mașini, folia ar putea reduce temperatura cu până la 60 %.
Produsul SolCold se află în stadiu de prototip. Cu toate acestea, specialiștii israelieni susțin că mari producători precum Volkswagen și Toyota s-au arătat deja foarte interesate de produs. Revoluționara folie a fost testată de SolCold în condiții de temperaturi foarte ridicate.
Testele au demonstrat eficacitatea produsului. Concret, două modele Volkswagen Polo de culoare albă identice au fost duse într-o locaţie din Israel și lăsate la soare pentru o perioadă de timp. În cabina mașinii fără folia specială s-a înregistrat o temperatură de 55 de grade Celsius. În celălalt Polo care a fost acoperit cu folia SolCold au fost consemnate 37 de grade.
Spre comparație, un al treilea automobil a fost parcat la umbră, fără a fi acoperit cu această folie. Temperatura înregistrată în habitaclul acestei mașini a fost cu trei grade mai ridicată decât în cea cu folie, respectiv 40 de grade Celsius!
Producția foliei SolCold ar putea începe în toamna anului curent. Prețurile nu au fost deocamdată dezvăluite.